Omdat dit een eenvoudige en snelle manier is om de opbrengst van de bomen lange tijd te bewaren. Je kan er ook cakes of appeltaarten mee bakken maar die moet je onmiddellijk opeten.
Appelmoes is ook een goed alternatief maar arbeidsintensief voor grote hoeveelheden.
Tot op heden hebben we nog geen appelsap gedronken dat we niet lekker vinden. Sap van appels die te zuur zijn om te eten is dikwijls zeer lekker om te drinken.
We stellen voor dat je eerst eens met een beperkte hoeveelheid (min 30kg) langskomt en dan kan je achteraf steeds beslissen of je op een later persmoment de rest van de opbrengst laat persen of niet.
Jazeker, de grootte is onbelangrijk zolang je maar het minimale gewicht bijhebt.
Het fruit moet proper zijn met zo weinig mogelijk gras, zand of klei.
Het wordt gespoeld alvorens het wordt gemalen en geperst dus je hoeft het in principe niet te wassen indien het niet te vuil is. Indien het fruit zeer vuil is dan dient het wel op voorhand gewassen te worden omdat het anders de machine te hard vervuild.
Steeltjes mogen aan het fruit blijven, gelieve zoveel mogelijk takjes en bladeren te vermijden want deze geven geen sap ;).
Uiteraard kan je erop wachten, het is zeer leuk om je appels verwerkt te zien worden.
Het proces duurt ongeveer 20 min voor 200kg.
Klik hier voor een filmpje van het proces
Jazeker, je mag het onmiddellijk mee naar huis nemen. Het sap zal nog enige tijd heet zijn
want we vullen het af aan een temperatuur van meer dan 80°C. Als je niet kan wachten kan je gerust
eens proeven. Er zijn veel liefhebbers van warm appelsap, probeer ook eens met een beetje kaneel.
We vragen dit om in te schatten hoelang we eraan gaan bezig zijn zodat we wachttijden voor de volgende klanten kunnen vermijden. We kunnen 800kg per uur verwerken indien de machine continu draait.
We voorzien standaard tijdsloten van 15 min dus in die tijdspanne kunnen we maximaal 200kg verwerken.
Neen, zolang je niet boven de 200kg per tijdslot gaat.
Een emmer fruit is ongeveer 5kg. Een klapkratje is ongeveer 12 tot 15 kilo en een wasmand vol 25 kilo
In bakken of zakken die niet te zwaar zijn om zelf vlot in de machine te tillen.
Zeker niet los in de koffer of in de aanhangwagen want dan gaat de invoer in de machine te traag.
Opgelet met plastic zakken/bakken, fruit dat enkele dagen hierin wordt bewaard gaat zeer snel rotten.
Een volwassen hoogstamboom draagt zonder probleem meer dan 200kg fruit.
Onze pers heeft een rendement van 70% dus je mag rekenen dat je per 10kg fruit 7l sap zal meekrijgen.
Het fruit is rijp wanneer de schil van de pitjes bruin begint te kleuren. Maw een stuk fruit plukken en doorsnijden.
Hoe vroeger je plukt hoe zuurder het sap zal smaken en hoe helderder het zal zijn.
Wacht je wat langer met plukken dan zal het sap zoeter zijn maar minder helder.
Het fruit mag in ieder geval niet zacht of melig zijn. Zeker hiervoor opletten bij peren.
In functie van de weersomstandigheden laten bomen meer of minder fruit vallen. Niet alle vruchten zullen volledig
kunnen rijpen aan de boom. Veel fruit wordt aangepikt door vogels of door insecten.
Het is volledig normaal dat er een hele boel fruit vanzelf van de boom valt.
Neen, het mooier het fruit hoe lekkerder het sap en vooral hoe optimaler het bewaarproces.
Fruit met rotte plekken en/of schimmel kan de volledige batch onbewaarbaar maken want deze bacteriën
kunnen niet vernietigd worden door de pasteurisatie.
Fruit met plekjes en wormsteken vormen geen probleem, net zoals valfruit.
Jammer, ons concept is dat je je fruit zelf in de machine invoert en het volledige verwerkingsproces kan volgen. Nadien neem je je eigen sap onmiddellijk mee naar huis. Je kan je fruit dus niet achterlaten om te persen om dan later op te pikken.
U kan in kleine hoeveelheden (max 10%) rode bessen, rabarber, braambessen, frambozen, druiven enz. toevoegen
bij de appels. Dit om het sap een andere smaak en kleur te geven. Indien u dit wenst dient u dit mee door te geven
bij de reservatie en steeds één van de laatste persmomenten van de dag te kiezen indien u iets sterk kleurend wenst
toe te voegen zoals rode biet of braambessen.
Appelsap is ongeopend minstens 1 jaar houdbaar. Zodra je meer dan 30% peren of 10% ander fruit toevoegt daalt de
bewaartermijn aanzienlijk. Eens geopend en in de koelkast heb je ruim 4 weken tijd om het consumeren.
Neen, wat je meekrijgt is puur sap van je eigen fruit.
Vanaf 2500kg kunnen we in overleg een persdag organiseren op uw lokatie. Er dienen echter aan bepaalde voorwaarden te worden voldaan oa op gebied van nutsvoorzieningen. Gelieve ons hiervoor te contacteren.
Het sap ondergaat na het persen een korte warmtebehandeling (pasteurisatie) en wordt vervolgens luchtdicht verpakt.
Natuurlijk kan dat. Je kan het gepasteuriseerde sap achteraf in een gistingsvat of dame-jeanne gieten en cidergist toevoegen. Je kan het sap ook ongepasteuriseerd meenemen, neem dan een goed afsluitbare ton mee en wacht niet te lang met de verwerking want het sap zal spoedig spontaan beginnen gisten.
Uiteraard, dat hoort bij het concept. U krijgt zelfs een korting om dit hergebruik te stimuleren. Ook dozen van andere persers vullen we met plezier want zo zorgen we mee voor minder afval. We hebben zakjes om 5l en 3l dozen te vullen.
Betalen kan u cash of via Payconiq (of via de bankapp dmv QR code).